BRAINBLOG

Business case e-learning Deel 2

Deel II van de business case e-learning: Risico’s en Resultaten.

Risico’s en resultaten

De keuze om het opleidingshuis te verreiken met e-learning gaat niet over één nacht ijs. Het grootste risico ligt bij de implementatie en draagkracht vanuit de organisatie.
Een top-down beweging op basis van kostenoverweging moet tevens door de interne organisatie worden gedragen. Niets is zo funest als een middenmanagement dat niet achter de beslissing van e-learning staat.Wie gaat de medewerkers dan motiveren?

Het tweede risico ligt in het bewaken van de continuïteit en actualiteit van de leeromgeving met e-learning modules. Regelmatig beschikbaar stellen en actualiseren van modules is van belang om het leren ‘top of mind’ te houden bij medewerkers.

Het derde risico is de kwaliteit van de e-learning modules en de online leeromgeving (LMS). Voor medewerkers behoort opleiden niet tot het primaire takenpakket. Het is aan de HR -of Learning development afdeling om te zorgen voor kwalitatief goede, uitdagende en leuke e-learning modules.

Resultaten en leerrendement e-learning

Het hoger management omarmt e-learning vaak onder andere vanwege de actuele toegang tot opleidingsresultaten van medewerkers. De kennis van medewerkers wordt met e-learning immers continu gemeten. Management rapportages geven managers inzicht in deze kennis metingen. Het is eenvoudig hierop te sturen in de organisatie.

Uit onderzoek blijkt dat het leren van elkaar leidt tot een hoger leerrendement. Trainers noemen het groepsdynamiek en interactie tussen cursisten die leidt tot discussie en teken van inzicht in de materie.

Is het leerrendement van e-learning gelijk aan dat van traditioneel opleiden?

In een goede online leeromgeving heeft de cursist de mogelijkheid te discussiëren met andere cursisten en zaken met elkaar te delen. In de huidige tijd is communicatie niet alleen mogelijk via face to face gesprekken maar ook via social media zoals Twitter, LinkedIn en Facebook. Deze vorm van communicatie kan tevens in een online leerplatform (LMS) worden toegepast.

E-Learning is anno 2012 dus niet meer individueel. Cursisten kunnen leren met elkaar en van elkaar. De vraag die hierbij opkomt, is meer in de richting of face to face communicatie niet beter is voor het leereffect dan online communiceren.

MELD JE AAN VOOR DE

INBRAIN NIEUWSBRIEF

Laat je e-mail achter en wij doen de rest!

Deel deze blog met je netwerk of met je vrienden!

Rijnzathe 14
3454 PV Utrecht

ISO certificate 2023

Copyright inBrain B.V.