BRAINBLOG

E-learning ontwerpen als stripauteur Stan Lee

Wat zijn ze er goed in, Marvel Comics, het bedenken van verhalen over superhelden. Vorige week keek ik met plezier de kaskraker Deadpool en dit jaar komen er nog zes superheldenfilms uit. Hoewel ik zelf zelden strips lees, wekt het wel mijn interesse. Het ontwerpproces achter stripverhalen en superhelden, daar wilde ik wel meer over weten. ‘Is daar misschien inspiratie te vinden voor e-learning?’ Hoe stripauteurs als Stan Lee hun superhelden creëren, na wat onderzoek, zag ik wel wat punten van gelijkenis.

kop_1

Superman werd als baby door zijn ouders met een ruimteschip naar aarde gestuurd, Spiderman groeide op als normale tiener tot hij gebeten werd door een radioactief bestraald spinnetje, Captain America werd als te zwakke en zieke soldaat geweigerd door het Amerikaanse leger. Elke superheld heeft een bijzonder achtergrondverhaal dat het publiek weet te grijpen.

Achter het bestaan van een e-learning schuilt ook een verhaal. Vertel de deelnemers waarom de e-learning is ontwikkeld. Beschrijf op welke manier het bijdraagt aan hun kennis en vaardigheden. Een duidelijk, inspirerend verhaal maakt inzichtelijk waarom de e-learning de moeite waard is en motiveert deelnemers om aan de slag te gaan!

kop_2

Elke superheld heeft zo zijn eigen superkrachten. Wat is belangrijk bij het maken van een krachtige e-learning? De belangrijkste zijn de leerdoelen. Zie leerdoelen als het hebben van het gezonde, sterke lichaam van een superheld. Een e-learning staat of valt met de juiste leerdoelen. Het vormt de basis en voorkomt dat je allerlei zijpaden gaat nemen. Houd de focus op de leerdoelen en niets anders!

Een andere kracht is sterke content. Hiermee voeden en trainen we het ‘lichaam’ van de e-learning. De juiste voeding is van belang én de hoeveelheid. Houd de informatie relevant voor de deelnemers, alleen informatie die aansluit op de leerdoelen. En vergeet het niet in brokjes op te dienen! Dat werkt beter voor de verwerking.

Slim en creatief, ook kenmerken van de superheld. Hoe sluw Loki ook is, Thor is hem toch vaak te slim af. Zo ook bij e-learning, hoe zorgt ie ervoor dat de deelnemers de aandacht niet verliezen en dat alle content gemakkelijk te begrijpen is? Geen Powerpoint-achtige e-learning met hier en daar een vraagje. Dat kan beter! Interactieve werkvormen, mooie infographics of prachtig visueel geweld in de vorm van een animatie of video. Er zijn zoveel mogelijkheden. Geen gapende, maar openvallende mondjes, daar gaan we voor!

kop_3

Een spannende spandex mag natuurlijk niet ontbreken. Wat is hierbij belangrijk? Herkenbaarheid is één! Hijs de e-learning in passende kleurtjes (bijvoorbeeld in de bestaande huisstijl), borduur het correcte logo erop en versier het hier en daar met de juiste icoontjes.

Maar goed, materiaal moet niet vergeten worden. Batman’s pak valt na één gevecht ook niet gelijk uit elkaar. De e-learning moet wel goed werken, hoe mooi die aan de buitenkant ook is; de interactieve elementen functioneren, de linkjes werken, de video’s spelen netjes af.

Maar daarmee zijn we er nog niet. We hebben nog de ‘fit’. Het moet aansluiten op het lichaam. Spiderman heeft even lopen passen en meten, voordat zijn kostuum goed zat. Bij een e-learning is dat net zo: het moet gebruiksvriendelijk zijn. Denk aan navigatie, tempo, helpfuncties en leesbaarheid. Wanneer het intuïtief werkt, draagt dit bij aan het leerproces. Kortom, herkenbaarheid, materiaal en pasvorm, ze spelen mee bij de vorming van een super-e-learning!

E-learning ontwikkelen als een stripauteur, vanuit een ander oogpunt kijken naar e-learning. Het is eens wat anders. En, wat vind jij van deze vergelijking? Inspireert het jou om als super-e-learning-ontwikkelaar korte metten te maken met laffe leerdoelen, monsterlijk lange modules, krankzinnige content en weerzinwekkende werkvormen?

MELD JE AAN VOOR DE

INBRAIN NIEUWSBRIEF

Laat je e-mail achter en wij doen de rest!

Deel deze blog met je netwerk of met je vrienden!

Rijnzathe 14
3454 PV Utrecht

ISO certificate 2023

Copyright inBrain B.V.