BRAINBLOG

E-learning tool

Van een online lineaire cursus met simpele invuloefeningen tot een scenario based learning of serious game, er is ontzettend veel mogelijk met e-learning. Stel u heeft een sluitende business case en gaat aan de slag, welke e-learningtools heeft u dan nodig?

Auteurstool
Bovenaan de lijst staat een auteurstool. Dit is een softwarepakket waarmee niet-programmeurs makkelijk e-learningmodules kunnen maken.

Afbeeldingen, animaties of video’s ontwikkelen kan meestal niet met auteurstools. Deze zijn vooral bedoeld om verschillende elementen zoals tekst, vragen en multimedia samen te voegen en er een leerstructuur in aan te brengen. Dit doet u met een lineair leerpad of, bij een adaptieve cursus, met een studieadvies. Vaak is het ook mogelijk om vragen te maken voor de e-learning, zoals meerkeuze-, hotspot- en sleepvragen.

LMS
Als u wilt kunnen bijhouden wie welke training volgt en wat de resultaten zijn, kunt u niet zonder een Leer Management Systeem (LMS). Een LMS zorgt voor distributie van webbased cursusmateriaal. Bij het gebruik van de SCORM-standaard (zie verderop in deze blogpost) kan een LMS ook automatisch bijhouden welke leerstof cursisten hebben doorlopen en welke resultaten ze daarbij hebben geboekt.

LCMS

Naast een auteurstool en LMS wordt ook vaak gesproken over Leer Content Management Systemen (LCMS). In tegenstelling tot een LMS en auteurstool, is dit meer een functionaliteit dan een losse tool. U kunt hiermee namelijk makkelijk uw content beheren. Dit maakt het enerzijds mogelijk bestaande content te hergebruiken en biedt anderzijds de mogelijkheid tot versiebeheer zodat altijd de meest recente versies worden gebruikt. Een voorbeeld is de ‘bibliotheek’ in de auteurstool easygenerator waarin alle afbeeldingen staan. Als een ontwikkelaar een afbeelding in de bibliotheek wijzigt, verandert deze ook op alle cursuspagina’s waarop hij wordt gebruikt. Dit is een LCMS-functionaliteit in een auteurstool gericht op het beheer van elementen binnen een e-learning. Content beheren kan in de meer LCMS-georiënteerde tools tevens op tekst-, pagina- en hoofdstukniveau. In sommige LMS’en kunt u met deze functionaliteit ook complete cursussen beheren.  Er zijn tools die meer bekend staan om hun LCMS-functie dan om het auteursgedeelte. Dat geldt bijvoorbeeld voor Xyleme en LearneXact.

Samenhang tools
Visueel ziet de samenhang tussen de verschillende soorten tools er zo uit:

Blogpost e-learningtools

Een LMS tool, een auteurstool en de LCMS-functionaliteit die in beide voor kan komen.

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat een LMS naast een LCMS-functionaliteit ook een beperkte auteursfunctionaliteit heeft. Deze heeft dan de vorm van een simpele editor, waarmee u bijvoorbeeld vragen kunt ontwerpen. Voorbeelden zijn Moodlea New Spring en Net Dimensions EKP.

Publicatie van e-learning
Om de in een auteurstool gemaakte e-learning in een LMS te gebruiken, zult u deze moeten publiceren in het SCORM-formaat. SCORM staat voor Sharable Content Object Reference Model en is de huidige internationale standaard voor e-learning. SCORM zorgt ervoor dat de e-learning die ontwikkeld is in een auteurstool kan communiceren met elk LMS dat de SCORM-standaard kan inlezen. Momenteel is er een nieuwe standaard in opkomst: TinCan.

Naast SCORM bieden veel auteurstools ook de mogelijkheid om te publiceren naar html of stand alone. In dat geval kunt u de cursus op het internet of intranet zetten of los op een pc. Hierbij heeft u niet de mogelijkheid om de voortgang van de cursisten centraal te registreren.

Binnenkort publiceer ik deel twee van deze blog, met een stappenplan om te bepalen welke e-learningtools  het beste passen bij uw doelstellingen.

MELD JE AAN VOOR DE

INBRAIN NIEUWSBRIEF

Laat je e-mail achter en wij doen de rest!

Deel deze blog met je netwerk of met je vrienden!

Rijnzathe 14
3454 PV Utrecht

ISO certificate 2023

Copyright inBrain B.V.