BRAINBLOG

How do you create a learning campaign with impact? Just do it!

The world around us is changing fast and people change with it. There are so many things that grab our attention. More and more happens digitally and people have to be online all the time. How do you make sure that a learning solution grabs and holds the attention of people? By creating awareness? By teaching them new skills and (different) behaviour? And in the end by making sure they will be good or get better at something? It won’t be by throwing a pile of information at them. But how should we do it then? To achieve this, I think we can learn a lot from techniques used in marketing.

I see these 5 marketing insights as interesting methods to create a learning programme with impact.

 1. Zorg voor een mooi design
  Never judge a book by its cover. Alleen je eindgebruiker doet dit onbewust toch. Als iets er mooi uitziet, beoordeel je het op het eerste oog als van hogere kwaliteit. Misschien een open deur. Maar dat het nog lang niet altijd gebeurt, werd maar weer eens duidelijk toen ik laatst bij een klant was die eerst trots de nieuwe, mooi vormgegevens website liet zien en vervolgens met minder enthousiasme doorklikte naar de leeromgeving. Een verschil zo groot als water en vuur. Je hebt meteen geen zin meer om verder te kijken. Zonde!
 2. Creëer snackable content
  Zorg ervoor dat een eindgebruiker informatie snel en gemakkelijk kan verwerken en gebruiken. Dit is uiteraard niet altijd mogelijk, maar waar het kan, pas het toe! Vanuit inBrain ontwikkelde we bijvoorbeeld een succesvolle leercampagne voor caissières met korte ‘learning bites’ voor Albert Heijn om meer bewustwording te creëren rond de NIX18 campagne.
 3. Maak het persoonlijk
  Geef de eindgebruiker relevante informatie en spreek niet iedereen op eenzelfde manier aan. Op basis van de doelgroep, locatie, voorkennis en allerlei andere data als klikgedrag of prestatie-indicatoren kun je een eindgebruiker specifieke informatie aanbieden. De inhoud vindt jou, in plaats van dat jij moet zoeken naar de relevante inhoud.
 4. Gebruik meerdere kanalen
  Omnichannel is een bekende term in de marketingwereld. In de wereld van het online leren wordt er alleen lang niet altijd gebruik gemaakt van de beschikbare kanalen. Via welke kanalen bereik je jouw doelgroep? Denk eens aan een mix van verschillende kanalen: (social) intranet, apps, leermanagementsysteem, mail, management, social media: zet het gecombineerd in. Zo versterk je jouw boodschap.
 5. Zorg dat gebruikers terugkomen
  Een verandering creëer je niet met één interventie. Het is belangrijk dat je over een langere periode gebruikers blijft boeien om uiteindelijk iets aan te leren of (nog lastiger!) gedrag te veranderen. Facebook en Twitter zijn hier een kei in, ze zetten slimme technieken in die ervoor zorgen dat mensen steeds terugkomen en als het ware verslaafd worden aan hun product. Nir Eyal zet de ontwerpprincipes die dit soort bedrijven inzetten uiteen in zijn boek Hooked. In deze animatie beschrijft hij de belangrijkste principes:
 6.  

https://youtu.be/hVDN2mjJpb8

Een leercampagne is natuurlijk niet de oplossing voor iedere vraag. Maar bijvoorbeeld voor safety onderwerpen, compliance, de implementatie van een nieuwe werkwijze of systeem zie ik mogelijkheden genoeg. Om bewustwording te creëren of juist te zorgen voor borging op de werkplek op de langere termijn.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen op het gebied van ‘campaign learning’. Wat zijn succesverhalen? En voor wat voor soort vraagstukken werkt deze aanpak juist niet?

MELD JE AAN VOOR DE

INBRAIN NIEUWSBRIEF

Laat je e-mail achter en wij doen de rest!

Deel deze blog met je netwerk of met je vrienden!

Rijnzathe 14, 7th Floor
3454 PV, Utrecht

Copyright inbrain (Graphix visions B.V.)