BRAINBLOG

Project TinCan

Vorige week hoorde ik in mijn omgeving de eerste serieuze stappen rondom Project TinCan. Voor mij een mooi moment hier een blogpost voor te schrijven. Ik verwacht dat we over een jaar in e-learning met z’n allen flink gaan ‘TinCannnen’.

Wat is project TinCan?

Project TinCan is een project van ADL (de bedenkers van SCORM) in samenwerking met Rustici software (van SCORM.com). Project TinCan is bedoeld als vervanger (opvolger) van SCORM. Waar SCORM een statische standaard is, is TinCan een dynamische API waarmee een leerobject communiceert met een Learning Record Store (LRS). Een API is een Application Programming Interface, wat niets meer is dan een reeks aan commando’s waarmee verschillende systemen (objecten) met elkaar communiceren. In dit geval een e-learning module en een registratiesysteem. Op dit moment plaatsen we een e-learning module als SCORM pakket in een Leer Management Systeem. Het SCORM pakket geeft de resultaten van de deelnemers door aan het LMS aan de hand van de statische SCORM velden. Project TinCan is eigenlijk een API die toegevoegd wordt aan een leerobject. De deelnemer opent het leerobject en de resultaten van zijn/haar handelen worden door de TinCan API doorgegeven aan het LRS. Het grote voordeel is dat het leerobject en het LRS niet op dezelfde ‘plek’ hoeven staan.

Wat betekent project TinCan voor e-learning?

Als je bovenstaande eens goed laat bezinken dan zijn de mogelijkheden grenzeloos. Door de TinCan API toe te voegen aan bijvoorbeeld een mobile app, wordt de app ineens een leerobject dat resultaten doorstuurt naar een record store. Of het bekijken van bepaalde (social) media kan worden ‘tracked- and traced’. Neem een kennisbank in een willekeurige organisatie. Als de kennisbank of beter gezegd, de objecten hierin de TinCan API bevatten, kan het management precies zien wie welke objecten uit de kennisbank raadpleegt. Na verloop van tijd ontstaat een beeld waar de kennisbehoefte binnen de organisatie ligt en kan het management hiermee aan de slag. Learning on demand, learning on the job, learning nuggets en alle andere vormen van leren kunnen we eindelijk helemaal als e-learning aanbieden. De toekomst van leren krijgt met project TinCan gestalte. Het ‘Bring Your Own Device’ principe is eindelijk écht mogelijk met project TinCan.

MELD JE AAN VOOR DE

INBRAIN NIEUWSBRIEF

Laat je e-mail achter en wij doen de rest!

Deel deze blog met je netwerk of met je vrienden!

Rijnzathe 14
3454 PV Utrecht

ISO certificate 2023

Copyright inBrain B.V.