BRAINBLOG

Learning Experience Platform; het nieuwe LMS?

Grote kans dat je wel eens gehoord hebt van, of zelfs werkt met, een leer management systeem (LMS). We leren massaal online om aan onze leerverplichtingen op de werkvloer te voldoen. Managers en HR-afdelingen willen dit ook kunnen monitoren en erover rapporteren.

Dit doen we natuurlijk allemaal braaf, maar ga jij vervolgens nog een keertje terug om te zoeken naar content waar je interesse in hebt. Gewoon, omdat het kan? En als je dan iets tegenkomt waardoor er een wereld voor je opengaat, deel je dit dan ook met je collega’s?

Hier komt het learning experience platform (LXP) om de hoek kijken. Een platform dat ervoor gemaakt is om zelfgestuurd, gepersonaliseerd en sociaal te leren.

Ik denk dat deze omgeving voldoet aan de leervraag van nu en dat het LXP een steeds grotere rol binnen onze digitale leermogelijkheden gaat spelen.

Appels en peren

Wat is dan het verschil tussen de twee soorten platformen zou je je kunnen afvragen. Als je deze twee omgevingen naast elkaar zet, kom je tot de conclusie dat ze een heel ander doel dienen. Ze kunnen elkaar (op dit moment) zelfs heel goed versterken.

Het LMS is bedoeld om de verplichte leermodules en eventueel face-to-face leermomenten te faciliteren en te registreren. Op deze manier kunnen managers makkelijk rapporteren over behaalde resultaten en bijvoorbeeld objectieve gegevens gebruiken voor het functioneringsgesprek met de medewerker. En dit zijn en blijven belangrijke gegevens voor bedrijven.

Bovenstaand verhaal is gericht op het perspectief van het bedrijf: doen mijn mensen wat ze moeten doen? Alleen heeft de medewerker ook een perspectief. Een perspectief dat in de loop der jaren, en met name de afgelopen paar jaar, enorm veranderd is. Mensen leren constant, zelfgestuurd, door met elkaar te delen op LinkedIn, advertenties op Facebook en door simpelweg te Googelen op wat ze nodig hebben. Een LXP structureert deze manier van leren door alle mogelijke content als leercontent aan te bieden. Daarbij kan iedereen zoeken op wat ze interessant vinden óp het platform, maar ook delen wat ze vinden dáárbuiten.

Op dit moment zijn de meeste LXP platformen een aanvulling op het LMS, maar met hoe snel deze software zich ontwikkeld denk ik niet dat een all-in LXP oplossing nog erg ver in de toekomst ligt.

Waarom zou je een LXP willen hebben?

In de ideale wereld: omdat je wilt leren. Maar het gaat verder dan dat. De nieuwe generatie medewerkers vindt het worden gefaciliteerd in het leren een van de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden. Wij, met z’n allen, vinden leren belangrijk genoeg om ons leerbudget landelijk te verdubbelen in de afgelopen vijf jaar. Daarbij, denk er eens over na. Als mensen zelf op zoek gaan naar het leeraanbod wat er al is en daarnaast ook bijdragen door zelf informatie te delen die ze op andere plekken vinden, dan is meegaan met de ontwikkeling een stuk makkelijker dan wanneer je een bedrijfsbreed actieplan moet inzetten om iedereen aan de modules te krijgen.

Een heel belangrijke voorwaarde is natuurlijk wel dat er interessante content wordt aangeboden en dat niet alles vanuit de medewerkers komt.

Wat op een LXP goed werkt zijn bijvoorbeeld micro-learnings of interactieve modules met spelelementen. Alles wat de aandacht van de lerende vasthoudt. Je zoekt zelf immers ook alleen naar informatie die je interessant vindt en/of snel kunt doorlopen in jouw kostbare tijd.

Koffie?

Wil je meer weten over LXP’s of over welke leervormen bij jouw organisatie passen, kom dan gezellig een keertje koffiedrinken!

Felicia de Ruiter- E-learning consultant inBrain

MELD JE AAN VOOR DE

INBRAIN NIEUWSBRIEF

Laat je e-mail achter en wij doen de rest!

Deel deze blog met je netwerk of met je vrienden!

Rijnzathe 14
3454 PV Utrecht

ISO certificate 2023

Copyright inBrain B.V.