BRAINBLOG

The best time is just-in-time!

Wanneer leer jij het beste? ’s Ochtends vroeg of juist ’s avonds laat? Als de druk hoog is of juist laag? In het gezelschap van anderen of alleen? Iedereen heeft hierin bepaalde voorkeuren. Voor de meeste mensen geldt dat zij het beste én het meeste leren wanneer er sprake is van een directe leerbehoefte. Dit is het moment dat ze bepaalde kennis daadwerkelijk nodig hebben. Met andere woorden: leren gaat het beste wanneer kennis ‘just-in-time’ wordt aangeboden.

Just-in-time or just-in-case?
Wat is just-in-time leren precies? Just-in-time leren houdt in dat je datgene leert wat jij op dat moment ook daadwerkelijk nodig hebt. Het is je meer ervaren collega aanspreken wanneer je bent vastgelopen in je werkzaamheden. Het is één van je ouders bellen wanneer je advies nodig hebt. Het is googelen wanneer je een technisch probleem hebt met je laptop of wanneer je een lekker recept zoekt om te koken.

Wat zijn de voordelen van just-in-time leren?
Just-in-time leren is een probleemgestuurde vorm van leren die uitgaat van iemands leerbehoefte. Je ervaart een bepaald probleem of een discrepantie in je kennis en zoekt daar een oplossing voor. Het hebben van een concrete leerbehoefte maakt dat iemand meer motivatie heeft om te leren. Mensen leren nou eenmaal gemakkelijker wanneer het leren een direct nut heeft.

Mensen nemen niet alleen gemakkelijker kennis op wanneer deze just-in-time wordt aangeboden, maar de kennis blijft ook beter hangen. Het is belangrijk dat mensen de mogelijkheid hebben hun kennis direct toe te passen in de praktijk. Het ‘zomaar’ aanbieden van informatie maakt dat deze minder goed blijft hangen waardoor de kans groter is dat je deze na een tijdje bent vergeten.

Onderzoek van McKinsey in 2012 toont aan dat werknemers gemiddeld 1.8 uur per dag besteden aan het zoeken en verzamelen van informatie. Dit komt neer op een gemiddelde van 9,3 uur per week! Zonde van de tijd toch? Just-in-time leren kan een bijdrage leveren in het verhogen van de productiviteit van werknemers door belangrijke en relevante informatie gemakkelijk en op het juiste moment beschikbaar te stellen. 

Hoe kun je informatie just-in-time aanbieden?
Just-in-time leren vraagt om een andere aanpak bij het ontwikkelen van een leeroplossing. Er zijn 3 belangrijke punten om rekening mee te houden als je nadenkt over just-in-time leren in jouw organisatie:

  1. Om ervoor te zorgen dat een training goed is geïntegreerd in een organisatie, moet de context en timing in de overwegingen worden meegenomen. Niet alleen grote veranderingen, maar ook structureel terugkerende fouten of onduidelijkheid kunnen de aanleiding vormen voor just-in-time te vinden informatie.
  2. Is informatie vrij beschikbaar in jouw organisatie? Loop je vast in je werk? Toegang tot de juiste informatie helpt je direct verder. Vaak zit deze kennis in medewerkers of teams en weten zij dit niet van elkaar. Faciliteren van kennisdeling levert dan onmiddellijk winst op.
  3. Niet alles hoeft just-in-time aangeboden te worden. Er is kennis die je wilt dat je medewerkers hoe dan ook bezitten. Just-in-case opleiden heeft hier een meerwaarde. Als je jouw leerbehoeftes in kaart brengt, kun je een schifting maken in welke zaken jij (en je collega’s/medewerkers) moeten weten en welke je wilt dat op het juiste moment kunnen worden opgezocht.

Benieuwd hoe wij dit gedaan hebben voor een van onze klanten?

De ANWB snacks: https://www.inbrain.nl/anwb-microlearnings/

MELD JE AAN VOOR DE

INBRAIN NIEUWSBRIEF

Laat je e-mail achter en wij doen de rest!

Deel deze blog met je netwerk of met je vrienden!

Rijnzathe 14
3454 PV Utrecht

ISO certificate 2023

Copyright inBrain B.V.