Veldwerk

Waterbodem

onderzoek

Hoe kun je een groep mensen digitaal voorbereiden op een praktijkberoep? Dit was de vraag waar inBrain mee aan de slag ging voor Bodembeheer Nederland. De uitkomst was een serie op foto’s gebaseerde, interactieve modules die de deelnemer zo dicht mogelijk bij zijn nieuwe dagelijkse praktijk zou brengen.

de uitvraag

Bodembeheer nederland

De vraag

Bodembeheer Nederland verzorgt al jaren onderwijs voor (nieuwe) veldwerkers waterbodemonderzoek. Sommige veldwerkers waren al een tijd werkzaam in deze functie, terwijl anderen nog aan hun eerste werkdag moeten beginnen. De bestaande opleiding bestond uit fysieke bijeenkomsten die theorie en praktijk combineerden. De vraag aan inBrain was of het theoretische deel van de opleiding deels naar een e-learning verplaatst kon worden. Hierdoor kregen deelnemers meer vrijheid om de stof voor te bereiden en konden ze dit op hun eigen tempo doorlopen. Ook blijft op deze manier meer tijd en ruimte beschikbaar om op de fysieke opleidingsdagen aan de slag te gaan met de praktijk.

De oplossing

5 modules die de basis van de belangrijkste theorie van de cursus behandelen. Iedere module is opgebouwd volgens hetzelfde concept: “loop een dag mee met Sjoerd”. Hierin neemt de ervaren collega Sjoerd de deelnemer mee tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden. Hij geeft uitleg en stelt vragen aan de deelnemer om te controleren of ze het onderwerp begrijpen. Iedere module bestaat uit verschillende locaties, voorzien van een eigen locatiefoto en gedetailleerde foto’s van belangrijke handelingen en materiaal in de oefeningen. Zo weet een deelnemer precies hoe zijn nieuwe werkplek en gereedschap eruit ziet. Op de trainingsdagen krijgen de deelnemers vervolgens een verdieping op de kennis die ze hebben opgedaan in de e-learnings.

Resultaat

Hoe kun je een groep mensen digitaal voorbereiden op een praktijkberoep? Een mix van online en offline leren aanbieden heeft in dit geval een mooie oplossing opgeleverd die het beste van beide werelden combineert. Deelnemers hebben een basis gelegd op hun eigen tempo en naar eigen leerbehoefte. Zo kwamen ze met dezelfde voorkennis naar de trainingsdagen, waar de ervaren trainers lastige onderwerpen verder konden toelichten en uitdiepen. Én waar ruimte was voor het oefenen van nieuwe vaardigheden in de praktijk (het blijft immers een praktijkberoep)!

Stichting Lezen & Schrijven

LEES MEER

Albert Heijn

LEES MEER

Rijnzathe 14
3454 PV Utrecht

ISO certificate 2023

Copyright inBrain B.V.