VIRTUAL REALITY

Nederlandse

Spoorwegen

Samen met de NS ontwikkelden we een virtual reality (VR) oplossing in het kader van de jaarlijkse herinstructie van machinisten. De belangrijkste doelstelling van de leeroplossing is dat de machinist de kritische weinig voorkomende aspecten uit bedieningsprocedures oefent. NS beproeft met een kleine groep machinisten de effectiviteit van de oplossing, praktische toepasbaarheid en de beleving bij de machinisten.

Wil je meer weten over deze oplossing of over de inzet van Virtual Reality als leeroplossing? Neem contact met ons op via info@inbrain.nl of bel +31 (0)30 223 1640 en we helpen je graag verder.

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Bekijk de trein in 360˚.

de uitvraag

Nederlandse Spoorwegen

De vraag

3500 NS-machinisten nemen deel aan de jaarlijks terugkerende landelijke herinstructies. Machinisten worden een hele dag uitgeroosterd voor de herinstructie en ook het materieel moest beschikbaar zijn. NS heeft inmiddels de praktische herinstructie op het materieel vervangen door een meer flexibel kennisgericht online aanbod met begeleiding op afstand. NS bekijkt of een toegevoegde VR oplossing extra kwalitatieve waarde kan bieden bij het op peil houden van het gewenste vakmanschap.

De oplossing

De belangrijkste doelstelling van de leeroplossing is dat de machinist de kritische weinig voorkomende aspecten uit bedieningsprocedures oefent.

Door gebruik te maken van 360° foto’s creëren we een realistische en herkenbare omgeving voor de machinist. In deze virtuele werkelijkheid (VR) lijkt het voor de machinisten alsof ze daadwerkelijk in het treinstel aanwezig zijn.

Op basis van vooraf bepaalde critical incidents oefent de machinist met realistische praktijksituaties. De complexiteit van de kennis en vaardigheid die nodig is voor deze critical incidents, varieert van makkelijk naar moeilijk. Kan de machinist naar de juiste plek in het treinstel? Weet de machinist de juiste hendel te vinden? Kent de machinist de correcte volgorde?

Resultaat

Een online leeroplossing is gemaakt in CenarioVR. Deze commerciële tool maakt het mogelijk om laagdrempelig betaalbare VR-oplossingen te ontwikkelen. Het resultaat is uitermate geschikt om te volgen met een VR-bril. Uiteraard kan dit ook met een desktop of laptop.

NS beproeft met een kleine groep machinisten de effectiviteit van de oplossing, praktische toepasbaarheid en de beleving bij de machinisten.

Stichting Lezen & Schrijven

LEES MEER

Albert Heijn

LEES MEER

Rijnzathe 14
3454 PV Utrecht

ISO certificate 2023

Copyright inBrain B.V.